Se hvordan riktig lyn og overspenningsvern kan beskytte dine kunder ved lynnedslag

For lynbeskyttelse, bruk overspenningsvern

Se hvordan riktig lyn og overspenningsvern kan beskytte dine kunder ved lynnedslag

Se hvordan riktig lyn og overspenningsvern kan beskytte dine kunder ved lynnedslag

For lynbeskyttelse, bruk overspenningsvern

Visste du at det oppstår mellom 110 og 120 000 lynnedslag i Norge hvert år? Lynnedslag forårsaker en rekke skader, og forsikringsselskaper utbetaler mer enn 200 millioner norske kroner årlig i erstatning knyttet til lynrelaterte krav. Den gode nyheten er at skader på elektriske installasjoner på grunn av lynnedslag og lynoverspenninger kan unngås ved å bruke forebyggende løsninger... som for eksempel overspenningsvern.

I en privat husholdning fjerner en overspenningsvern risikoen for lynnedslag, men det er ofte ikke tilstrekkelig i en kommersiell bygning. Derfor bør en risikovurdering utføres for å velge riktig lynbeskyttelsesløsning. NEK 400 henviser til standard samling NEK 320 Lynbeskyttelsessystemer, som er en metode for å utføre en risikovurdering.

Ladestasjoner trenger lynbeskyttelse

Den norske infrastrukturen for lading av elektriske biler har blitt svært omfattende på kort tid. Ladestasjoner som er ute av drift, kan påvirke et stort antall biler og ha store konsekvenser for førere av elektriske biler. Som et resultat jobber NEK med smarte bygninger og ladestasjoner.

3 typer overspenningsvern

Nye krav til bruk av overspenningsvern har blitt introdusert med jevne mellomrom. Forbrukere er sjelden klar over forskjellene og bruksområdene - selv installatøren kan være usikker.

Med hundretusenvis av ladere installert over hele landet, og flere på vei, må elektrikere spørre seg: "Gir du kundene dine gode og proaktive råd om riktig overspenningsvern?"

Med dette i tankene, her er de tre typene overspenningsvern:

Type 1 (grovt vern): Brukes der det er et lynbeskyttelsessystem, bygningens utforming krever det osv.

Type 2 (midtvern): Minimumskrav i NEK 400, og det har vært pålagt ved lov å bruke det i alle installasjoner siden 2010.

Type 3 (fint vern): Brukes for ekstra sensitive utstyr - det er særlig viktig at det koordineres med overspenningsvern type 1 eller type 2.

Utstyr som stikkontakter og ladere for elektriske kjøretøy med integrert overspenningsvern type 3 (fint vern) kan ikke stå alene og må koordineres med type 2 (midtvern) eller type 1 (grovt vern) for å gi effektiv beskyttelse. Hvis type 3 overspenningsvern er integrert i utstyret, må det merkes i fordelingstavlen.

Schneider Electrics konkurransedyktige UPS-løsninger for elektromarkedet

Hvis kundene dine har sensitivt utstyr som ikke tåler nettforstyrrelser eller strømbrudd, er løsningen en UPS (uavbrutt strømforsyning). En UPS som sikrer jevn og pålitelig tilkobling under kritiske øyeblikk som overspenninger eller strømbrudd.

Schneider Electric tilbyr Easy-serien, med produkter som passer alt fra beskyttelse av rutere og gateways i hjemmet til servere og overvåking på arbeidsplassen. Utvalget er spesielt utviklet for elektromarkedet, med UPS-er i ulike størrelser, batteritider og topologier, som dekker nesten alle behov. Easy UPS-er er enkle å installere - bare plug-and-play! Selv de minste 3-fase UPS-ene (opptil 40 kVA) er så enkle at ingen oppstart er nødvendig fra teknikere. Dette reduserer installasjonskostnadene, men de kan fortsatt bestilles med oppstart om ønskelig. For våre større 3-fase produkter er idriftsettelse alltid inkludert for å sikre en god installasjon.